Buteljčno pivo Maximus Pivovarne Vizir – Since 2017

Buteljčno pivo, kaj sploh je to? Najpogostejša vprašanja ljudi, ko zagledajo pivo v večji, buteljčni steklenici, so, ali je to penina in aja hm, kako prosim, pivo v buteljki?

Da, točno tako. Pivo smo si drznili umestiti kar v buteljčno steklenico, saj si to zasluži. No, pa da boste vedeli, Maximus ni kar navadno pivo. To je pivo s karakterjem! S svojim bogatim telesom, ki dobro podpira njegovo visoko, kar 9 % alkoholno stopnjo in prefinjeno aromatiko slovenskih hmeljev je res prava ekstaza in čutno, večplastno doživetje.

Ideja o pivu v buteljki pa se je rodila tako kot se rodijo vse dobre ideje; ob kozarcu dobrega piva in v družbi posebnih ljudi. Kdor nas dobro pozna, ve, da že od samih začetkov ustvarjanja v pivovarni, radi eksperimentiramo z okusi. To pomeni, da se poigravamo z različnimi surovinami, kot je med, kostanj, zelišča, jed matevž, ajda ipd. Z izbranimi surovinami lahko v pivu dosežemo drugačne harmonije okusov in arom.

Ker je pivo Maximus enkraten že sam po sebi, si nismo želeli, da bi z dodatkom začimb ali česa drugega, pivo popolnoma spremenili. Želeli smo le nadgraditi in opazovati, kaj se zgodi, če pivo zori v steklenici. In tako smo naše prve buteljke napolnili s pivom Maximus in jih zaprli v temno klet za nekaj časa. Pridno smo čakali na rojstvo prvega slovenskega buteljčnega piva.

Po dobrem letu smo radovedno odprli in poskusili naše prvo buteljčno pivo. Složno smo ugotovili, da je pivo pridobilo izjemno globino in popolnoma drugačen aromatični profil. Pa vendar smo verjeli, da je zmožno še več. Tako smo ga pustili zoreti še eno leto.

Po 2 letih zorenja smo ob ponovnem okušanju buteljčnega piva Maximus ostali brez besed. Spogledali smo se in nasmešek se je razlezel do ušes: “To je to! Noro!”
Šokiralo nas je, kaj se zgodi s pivom tekom zorenja.

PIVO V BUTELJKI MAXIMUS

Pivo v buteljki med zorenjem izgleda mirno, a v njem se dogaja prava zabava. Vseh skrivnosti tekom zorenja ne bom izdala, lahko pa podam strokovni odgovor na pogosto vprašanje o tem kako je pivo v buteljki sploh zorelo.

Pivo v buteljki je tako zorelo na lastnih kvasovkah, ki pri svojem razkrajanju pivu dajejo polnost in kompleksnost okusa. Med drugim se tekom tega procesa sproščajo tudi vitamini B kompleksa ter raznorazni drugi proteini in minerali. Pivo pridobi zelo mehke note, ki spominjajo na oreščke, med, karamelo, v okusu pa deluje elegantno, harmonično in zelo uglajeno.

Na priloženi fotografiji pa je ujet delček res lepega spomina. Že leta 2018 smo doživeli ta poseben občutek, ko smo opazovali kako strežejo prvo slovensko buteljčno pivo Maximus v vrhunski restavraciji. Pa ne kar tako, ampak postreženo kot aperitiv! 

To pivo, z veliko črko P, si privoščimo za razvajanje naših brbončic. Z njim lahko nazdravimo ob različnih slavjih, priložnostih in praznovanjih. Mi pa zagovarjamo, da si ga lahko privoščimo tudi kar tako! V družbi oseb, ki nam največ pomenijo, prijateljev in družine.

Po vsem prebranem ste se zagotovo vmes vprašali tudi o tem, kako je prvo slovensko buteljčno pivo sploh dobilo ime? Kam segajo začetki? Nekaj odgovorov na dodatna vprašanja pa se skriva tudi na podstrani TUKAJ.

V nadaljevanju pa nekaj več o pivu v kulinariki. Zakaj torej vrhunsko pivo v vrhunski kulinariki? Mnogi svetovno priznani kuharski chefi zagovarjajo pivo kot nepogrešljivo sestavino pri marsikateri jedi. Na dolgo in široko sem se razpisala v zapisu z naslovom: PIVO V KULINARIKI.

PIVO V BUTELJKI IN KULINARIČNA IZKUŠNJA

Še posebej zanimivo kulinarično izkušnjo pa doživimo, če to pivo v buteljki Maximus spajamo tudi s hrano ali pa ga celo vključimo v jedi. Poglejte nekaj naših receptov s pivom TUKAJ.

V teh primerih se izjemno dobro pokaže spajanje z ribjimi ali mesnimi jedmi, ki vseeno niso premočnega okusa. Pivo Maximus je namreč tako edinstveno, v okusu deluje tudi rahlo sladkobno in zelo kompleksno, pa še vedno prijetno in pitno.

Na podlagi naših lastnih eksperimentov smo ugotovili, da se pivo v buteljki Maximus odlično poda tudi k slajši jedem, ali omakam, saj jih lepo dopolni in ne prevlada. Verjamemo pa, da boste tudi sami našli svojo kombinacijo. Veseli bomo, če nam jo boste zaupali, saj bomo tako lahko skupaj odkrivali globine tega piva v buteljki! Verjamemo, da so te globine še neraziskane.

Do takrat pa si ga lahko privoščite v izbranih restavracijah, kjer se kuharski chefi že poigravajo z kombiniranjem piva in hrane. Tako je, prvo slovensko buteljčno pivo že strežejo v vrhunskih gostilnah in navdušuje res izjemne kuharske chefe.

PRVO SLOVENSKO BUTELJČNO PIVO IN ODZIV KUHARSKEGA CHEFA

Seveda sem želela v živo videti in doživeti kako se bo buteljčno pivo Maximus postavilo ob bok vrhunski vinski spremljavi v eni izmed priznanih slovenskih gostiln pod vodstvom še bolj izjemnega kuharskega chefa.

V sklopu Tedna restavracij sem tako z družbo prijateljev obiskala družinsko gostilno Jež v Radečah. Gostilno Jež vodi lastnik in chef Rok Martinčič, ki skupaj z ženo Aneto nadaljuje družinsko gostilničarsko tradicijo. Zaupal nam je, da tudi vsa kulinarična ponudba vije iz tradicije in babičine stare kuharske knjige. Seveda s pridihom sodobnosti in Rokove domišljije.

Še vedno sem  navdušena nad njegovo glavno jedjo z imenom Primorski furež, ki ima nekaj skupnega tudi z našimi buteljčnim pivom Maximus. Nekaj zanimivosti o Gostilni jež so zapisali tudi na portalu VIVI – izbor okusov TUKAJ.

Kot se za takšne večere spodobi, smo se polni pričakovanj in nestrpnosti podali na kulinarično izkušnjo. Da smo lahko okušali čim več jedi, smo svoje jedilnike skombinirali tako, da sta naša gospoda izbrala mesni meni, dame pa ribjega.

Začenši s pozdravom iz kuhinje in presenetljivo karizmatičnim izborom vina smo se že takoj na začetku navdušili. Prijazna in strokovna postrežba, krasen in zelo domač ambient gostilne Jež – res lepa izkušnja. Doživeli smo zelo prijeten občutek dobrodošlice, saj se res počutiš kot doma, a hkrati si postrežen kot kralj.

Iz kuhinje se vijejo prijetni vonji, chef Rok in njegova žena pa se spretno sučeta okoli gostov in se posvetita prav vsakemu omizju, navkljub polno zasedeni restavraciji. Že sama najava jedi in spremljajoče vinske spremljave je slikovita, dejansko doživetje pa prava eksplozija in raziskovanje okusov.

PIVO V VINSKI KARTI ALI PIVSKA KARTA

S chefom Rokom Martinčičem sva se sicer že pred tednom restavracij dobila in skupaj z njegovo ekipo degustirala prvo buteljčno pivo Maximusa ter ugotavljala h kateri jedi se bi najbolje podal. Njegov mrščeči in zatopljeni pogled v buteljko mi je že takrat nakazoval, da tuhta nekaj čisto svojega. Čeprav smo se vsi nagibali, da se bo odlično podal k mesnim in močnejšim jedem, pa se je to izkazalo ravno za nasprotno.

In to so dokazali z izborom jedi h kateri so postregli buteljčno pivo Maximus. Ne, to ni bila pečena račka, niti ne divjačinski izbor… Ne, to je bil krap! Ja, tako je. Riba. Počasi pečena in z izbrano prilogo, postrežena z rahlo sladkobno omako.

Uau, sploh se ne spomnim kdaj sem bila nazadnje nad čim tako presenečena!

Res izjemno dobro spajanje ribe z buteljčnim pivom. Po mojem mnenju celo bolje kot spajanje z vinom. Pa ne rečem to zaradi tega, da potenciram izbor piv, saj sem kot bivša vinarka in enologinja izredna ljubiteljica žlahtne kapljice. Vendar tole z buteljčnim pivom Maximus… Ostala sem dejansko brez besed. Pa mislim, da tisti, ki je tole poskusil, tudi.

Tako, da čestitke ekipi gostilne Jež, da so tole kombinacijo res naredili z izrednim občutkom in smislom ter, da so eni izmed prvih v Sloveniji, ki so se upali narediti korak naprej in postaviti ob bok bogati vinski spremljavi tudi bogato in vrhunsko pivo v buteljki Maximus. Z veseljem se vrnemo!

VABLJENI PO PIVSKO BUTELJČNO IZKUŠNJO 🙂


Če se želite podati na pot raziskovanja novih okusov je buteljčno pivo Maximus gotovo prva izbira, ki vas bo prepričala, kaj vse pivo lahko pridobi s primernim zorenjem. In nekaj Vizirjeve skrivnosti…

 

Buteljčno pivo Maximus je na voljo v naši spletni trgovini Mimošanka: https://mimosanka.si/pivo/24-mocno-pivo-maximus-0-75-l-imperial-ipa.html

 

Možen osebni prevzem v naši pivovarni ali pa si ga naročite na dom ter z njim polepšate večer in praznike sebi in svojim najdražjim!

 

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

NAKUP MAXIMUSA

Pa na zdravje!

Maja Imširović, univ.dipl.ing.živil.tehnol., vodja Pivovarne Vizir, prva uradna kraft pivovarka in degustatorka piva v Sloveniji

Dodaj odgovor