Pivo v kulinariki za obogatitev okusov

 

Pivo v kulinariki? Pivo je najbolj priljubljena osvežilna alkoholna pijača. Njegova okus in svežina sta znana širom sveta in že dolga stoletja predstavljata zadovoljstvo slehernega pivca. 

Prav zaradi tega, ker je pivo znano po hladni osvežitvi grla, misel redkokdaj uide k temu, da ima morda še druge kvalitete. Da se ga da uporabiti še kako drugače. 

 

Si lahko zamislite, da pivo nadomesti marsikatero začimbo?
Kakšen priokus doda k izbrani hrani in kako jo spremeni?
Jo izboljša?
Izostri?
Morda celo popolnoma spremeni?
Ali pa kako morda lahko najljubšo jed skombiniramo k najljubšemu pivu?
Spada k naši najljubši jedi posebno pivo?
Si lahko poleg najljubšega piva privoščimo posebno jed, ki ga bo dopolnila?

 

To in marsikatero vprašanje se lahko poraja marsikateremu ljubitelju piva. Pivo dandanes ni več le hladna osvežilna pijača, ki se najbolj prileže po končanem delu ali pri dolgemu pogovoru s prijateljem. Danes imamo na izbiro nešteto vrst in stilov piva, ki ponujajo svojstven užitek samostojno ali v kombinaciji s priljubljeno hrano.

Piva pivovarne Vizir so bila zvezda tudi na kulinaričnih dogodkih MasterChef Big Berry. Vrhunska slovenska kuharska chefa sta bila navdušena nad okusi piva in se strinjata, da so lahko odlična dopolnitev k jedem. Pivo v kulinariki ima ogromen potencial in naše poslanstvo je, da osveščamo o tem. / Foto: Osebni arhiv Pivovarne Vizir in Big Berry

Posebej male kraft pivovarne nam ponujajo manj znane okuse hmeljevega ali žitnega zvarka, ki presegajo meje poznanega in razkrivajo nova doživetja okusov. Naj bo svetlo ali temno, sveže ali krepko, grenko ali sladko, pivo se lahko kombinira povsod. Prav dobro poznamo polivke z vinom ali dodajanje likerjev k sladicam, zakaj torej nekoliko zadržka pri uporabi piva v kulinariki? 

 

Danes je namreč zaradi vse bolj naraščajoče pivovarske scene pivo prav tako zapletena pijača kot vino in zasluži si nekaj več pozornosti. Zakaj torej pivo v kulinariki? Mnogi svetovno priznani kuharski mojstri zagovarjajo pivo kot nepogrešljivo sestavino pri jedeh, ki potrebujejo nekaj tekočine. Naj si gre za marinado ali omako. 

 

Različni stili piva jedi ponudijo popolnoma drugače okus. In zakaj, namesto vina, k hrani ponudi pivo? Ker k nekaterim jedem enostavno bolj paše nekaj svežine in mehurčkov.

Tako je. Tudi mnogi svetovno priznani kuharski mojstri zagovarjajo pivo kot nepogrešljivo sestavino pri jedeh. Naj si gre za marinado ali omako. Seveda je pa pomembno tudi poznavanje katera vrsta piva gre h kateri jedi. / Foto: Envato Elements

Pivo in hrana

 

Pivo in hrana se lahko odlično dopolnjujeta. Ker je pivo tako vsesplošno osvežilna pijača, mnogi pozabijo, da je tudi krasna začimba. Ob pravilni uporabi pivo spremeni živila v izjemno kulinarično doživetje. Kot marinada za meso, ribe ali morske sadeže hrani doda svežino. Pri praženju ali pečenju se pivo uporablja kot osnovna polivka ali kot sestavina za omako. 

 

Pivo v kulinariki, ki se uporablja kot tekočina namesto vode z vretjem razkrije vse bogastvo mesa in zelenjave. S kuhanjem alkohol iz piva izpari, pusti pa bogat okus. Gotovo ste že slišali za pivske perutničke, ki so marinirane v pivu ali pa ocvrte v pivskem testu.

 

Pivo se v kulinariki uporablja tudi kot tekočina pri peki in celo pri slaščicah. Piškotom, palačinkam, kolačem in različnim domačim kruhom doda lahkotnost in mehkobo. Kulinarika pač ne pozna meja in z nekaj volje ter malo eksperimentiranja lahko odkrivamo nove okuse. Pivo nam namreč ponuja mnogo več, kot le polivka na žar zabavah.

Ljubitelji Vizirjeve žlahtne kapljice pogosto presenetijo tudi s tovrstnimi fotografijami. Veseli nas, da se zavedanje o pivu v kulinariki tako širi. Pa vi? Ste ga že dodali h kateri od jedi? / Foto: Osebni arhiv Pivovarne Vizir

Z novimi stili in nešteto okusov piva je posebej v zadnjih letih zanimivo kombiniranje hrane in piva. Kombinacija izbranega piva ob izbrani hrani je resnično dokaj nov trend. Glede na precej okrnjen izbor piva v preteklosti to sicer ni presenečenje. Globoko ukoreninjeno v kulinarično kulturo je namreč vino, ki mu je pri kombinaciji s hrano namenjena večinska slava. A tudi pivo nam lahko ogromno ponudi, po nekaterih mnenjih celo še več, če mu le damo priložnost. 

 

Pri kombiniranju piva in hrane je najpomembnejša intenzivnost okusov. Pivo namreč ne sme zasenčiti hrane in obratno. 

Okusi se morajo dopolnjevati. Pri tem pa lahko izbiramo med dvema načinoma, in sicer ali želimo kontrastnost ali podobnost okusov. Tretji način pa je specifična kombinacija. Pivo v kulinariki je zanimivo uporabiti kot »nevtralizator okusa«, ki brbončice pripravi na novo paleto okusov ali obratno.

Kombiniranje piva in jedi

 

Kombiniranje piva in jedi vam lahko odkrije nove razsežnosti okusov. Različne vrste piva se med sabo močno razlikujejo. Ne le po svoji barvi, vsebnosti alkohola in okusu, pač pa tudi po občutku v ustih, ki ga pustijo za sabo. Za dobro kombiniranje s hrano je zato pomembno, da poznamo stile piva in različne okuse, ki nam jih ponujajo.

Vizirčki smo se odločili, da spet pripravimo nekaj svežega na slovenski kulinarični sceni. Poleg inoviranja novih okusov piva, smo se zdaj lotili še kulinaričnega izziva. Za vas pripravljamo kuharske RECEPTE S PIVOM za širjenje zavedanja o pomenu piva v kulinariki. Kaj smo že pripravili pa lahko pogledate TUKAJ. / Foto: Jan Kocjan

LAGER:
Najbolj poznano in najbolj priljubljeno pivo je lager.  Lagerji so dobro znani po svojem svežem in osvežilnem okusu. Večina nima močnega hmeljevega okusa in niso grenki. Zaradi osvežujočega okusa so idealni za kombinacijo z začinjenimi jedmi, lahko pa ga postavite k skoraj vsaki vrsti hrane. Najbolj priljubljene kombinacije so k jedem z žara in ocvrti hrani. Med lagerji izstopa temni lager, ki ima izrazit okus, saj mu je dodan karamelni sirup, ki pivu doda sladkobo, a ne pretirano. Posebej v Evropi je priljubljeno pivo in se odlično poda k krepkim tradicionalnim jedem kot so klobase in golaži. 

 

PŠENIČNO PIVO:
Pšenično pivo ima bolj gladko strukturo, čeprav pšenica sama po sebi ne doda veliko okusa. Mnogo pšeničnih piv ima zato dodatek citrusov ali sadnih arom. Tudi pšenična piva so zelo vsestranska in ponujajo številne kombinacije s hrano. Prav tako se prileže k jedem z žara, posebej pikantnim, dobro pa se prileže tudi k sadnim sladicam. 

 

INDIJA PALE ALE ALI IPA:
Indija Pale Ale ali na kratko IPA je danes eden najbolj priljubljenih stilov piva na pivovarski sceni. Običajno so jantarne barve in imajo zelo grenak okus. Da je grenkoba bolj prijetnega okusa,  temu stilu mnogi pivovarji dodajo citruse ali zeliščne okuse. Priljubljena kombinacija je s sladkimi jedmi z žara, krompirju, mocareli in mehiški hrani. 

 

PORTER:
Med bolj priljubljenimi stili je tudi Porter. Porter ima značilno temno barvo, okusno aromo in pražen okus. Porterji so narejeni iz praženega slada, ki pivu daje močne note čokolade, karamele in kave. Porter ima bogat okus, ki se lepo dopolnjuje z divjačinskim mesom in raki.

 



Veseli bomo, če v komentar pod zapisom delite svojo izkušnjo kulinaričnega ustvarjanja s pivom ali pa nam zaupate kakšen izvrsten recept s pivom.


Vizirčki vam želimo DOBER TEK in NA ZDRAVJE! 🙂

 

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“