POZITIVNE LASTNOSTI PIVA

Pozitivne lastnosti piva in blagodejni učinki

Pozitivne lastnosti piva so cenili že v starodavnih časih. Nikar ne imejte slabe vesti, če vam misli rade uidejo na hladen kozarec piva. Ta najbolj priljubljena alkoholna osvežilna pijača ima številne pozitivne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na vaše telo in počutje. 

Poleg odličnega okusa, ki ga zase danes lahko izbere tudi bolj zahteven pivec, so pozitivne lastnosti piva tiste, ki ga vseskozi ohranjajo na vrhu lestvice priljubljenosti. Pivo je tudi najbolj hranljiva alkoholna pijača in z dobro namero je velikokrat  označen za vitaminsko bombo

 

Pogosto sicer lahko zasledite, da dobre antioksidante najdete v vinu, a pivo jih ima prav toliko in še več. Antioksidanti so v pivu številčno prisotni, a so drugačni od tistih v vinu, saj se flavonoidi v ječmenu in hmelju razlikujejo od tistih v grozdju.

V pivu so prisotne tudi beljakovine, magnezij, kalij, železo in cink, celo vlaknine, ki blagodejno delujejo na naše telo. Poleg tega pa s pivom zaužijemo tudi vitamine B skupine, ki pozitivno vplivajo predvsem na imunski sistem in dobro počutje. Pozitivne lastnosti piva navdušujejo – a bodite pozorni na zmernost pitja!

Uživajte v vseh pozitivnih lastnostih piva in njegovih blagodejnih učinkih na telo. A bodite zmerni, saj vam sicer lahko škoduje. Saj veste … “Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“ / Foto: Jan Kocjan
Številne študije kažejo, da zmerno uživanje piva lahko zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Zmeren vnos piva namreč izboljšuje lastnosti HDL (dobrega) holesterola in blagodejno vpliva na pretok krvi v telesu. Zmanjšuje vnetja v telesu in redči kri, kar preprečuje nastanek krvnih strdkov. Študije kažejo na izboljšanje srčno žilnega sistema že dve uri po popitem pivu. 

Prav tako po popitem pivu ne bomo dehidrirani, kljub temu, da gre za alkoholno pijačo. Še posebej po fizični aktivnosti popito pivo hidrira celo bolj kot voda in pomaga pri vzpostavljanju ponovnega ravnovesja v telesu.

Hidracija telesa je seveda zelo pomembna. Pogosta dehidriranost vodi do različnih zapletov, med njimi so najbolj boleči ledvični kamni. Pri preprečevanju le teh vam lahko pomaga uživanje zmernih količin piva.

 

Znanstvena raziskava iz leta 2013 namreč kaže, da uživanje piva lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov za kar 40%. Glede na pozitivne lastnosti piva pa se priporoča tudi ljudem, ki so že imeli ledvične kamne ali imajo težave s prebavo. Kakovostno pivo namreč dobro koristi našim prebavilom.

Blagodejno vpliva na presnovo, saj je vir probiotikov, ki hranijo dobre bakterije v našem prebavnem sistemu.

Koliko blagodejnih učinkov na telo prinaša zmerno pitje piva, ne? A poleg zmernosti bodite pozorni tudi na kakovost piva. Vedno preverite sestavine in se pozanimajte o sledljivosti. V Pivovarni Vizir uporabljamo le visoko kakovostne sestavine in redno sodelujemo s strokovnimi inštitucijami. Več v naši ZGODBI.  / Foto: Jan Kocjan

Vpliv pitja piva na zdravje telesa

Prehranski silicij je eden izmed ključnih nutrientov za izgradnjo in ohranjanje zdravega, močnega skeleta. Uganete, kaj je eden izmed boljših virov silicija? Tako je, pivo. Pivo ima visoko vsebnost silicija in zato z uživanjem dobrega vrčka piva poskrbite tudi za zdrave in močne kosti.

Številne študije so dokazale, da imajo pivci piva lahko manj težav s sklepi in možnost bolehanja za osteoporozo. Različna piva imajo sicer različne vsebnosti silicija, kar je odvisno predvsem od vrste hmelja, ki se za določen tip piva uporablja. Pri tem gre še omeniti, da imajo večjo vsebnost silicija piva tipa ale, oziroma piva z večjo vsebnostjo slada.

Že omenjeni flavonoidi v pivu lahko povzročijo vrsto dobrih bioloških procesov v telesu. Delujejo:


➔ antialergijsko,
➔ protivnetno,
➔ protivirusno,
➔ protibakterijsko in
➔ antikarcinogeno.

 

Raziskave so pokazale, da tudi nekateri flavonoidi hmelja (ksantohumol) delujejo antikarcenogeno pri ljudeh. Gre za snov, ki gostuje v ženskih storžkih hmelja in ima številne pozitivne zdravilne lastnosti, ki v celoti še niso raziskane.

Zagotovo pa že vemo, da je ksantohumol zelo močen antioksidant, ki preventivno deluje pri arteriosklerozi, raku, parkinsonovi in alzheimerjevi bolezni, deluje protivnetno in proti staranju celic. 

 

Novejše raziskave kažejo še več dobrih lastnosti. Ksantohumol je dejaven pri zaviranju razvoja različnih virusov, bakterij in deluje proti oksidaciji maščob v ožilju. Največ pa obeta pri raziskavah za zmanjšanje obolevnosti za rakom. 

Vsesplošno vrček piva zagotovo sproži številne pozitivne procese v našem fizičnem telesu, prav tako pa lahko blagodejno vpliva tudi na naše mentalno zdravje.

Vzemite si čas zase, meditirajte in si po uri joge brez slabe vesti privoščite kozarček kakovostne craft pive. V študijah so ugotovili izredno blagodejen vpliv tudi na mentalno zdravje. A, zmerno!  / Foto: Jan Kocjan

Za bistre glave in radosten um

Ksantohumol ima še eno veliko pozitivno lastnost. Izboljšuje lahko kognitivne funkcije in s tem skrbi za boljši spomin. Možganske celice tako ščiti pred oksidativnimi poškodbami povezanimi z demenco. 

Stres je v sodobnem času vse preveč prisoten v odrasli populaciji. V zadnjih letih se je celo povzpel visoko na lestvico najpogostejših vzrokov za različne bolezni. Stres namreč povzroča predvsem psihični nemir, ki se lahko navzven pokaže v več oblikah. Prav zato je pomembno, da človek poskrbi za sprostitev. Z vrčkom piva je to vsekakor dobra izbira. 

 

Veliko vlogo pri tem, da pivo sprosti imajo prej omenjeni B vitamini, prav tako pa k sprostitvi pripomore hmelj, ki velja tudi za naravno uspavalo. Sproščeni možgani so bolj kreativni, saj v takem stanju informacije lažje potujejo in ustvarjajo nove ideje. Zanimiva je študija reševanja različnih miselnih nalog.

Rezultati so pokazali, da so se ljudje, ki so med raziskavo spili pivo, v reševanju nalog za kar 40% odrezali bolje od tistih, ki niso pili ničesar. Znova opozarjamo na zmernost.

Sprostitev je odlična tudi v dobri družbi ob vrčku piva. Verjetno vam je že znano, da zmerni odmerki alkohola pozitivno vplivajo na druženje in medosebne odnose. Vsak posameznik se v svojem okolju želi počutiti dobro in predvsem sprejeto. Pivo je pijača, ki se pije počasi, zato je ob pitju dovolj časa za klepet in s tem poglabljanje socialnih vezi, prijateljstva ali sklepanja novih poznanstev. Tako to počnemo mi na rednih ČETRTKANJIH. / Foto: Jan Kocjan

 

Naslednjič lahko svojim prijateljem ob hladnem vrčku piva poveste tudi s študijami podkrepljeno dejstvo, da zmerno uživanje piva zaradi vseh naštetih pozitivnih lastnosti podaljšuje in izboljšuje življenje.

Kakovostno pivo je zato lahko večkrat vaša izbira, pri tem pa seveda ne gre pozabiti na zmerno uživanje, ki naj bo predvsem to – uživanje.


“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

 

 

VIRI:

https://www.piedmont.org/living-better/the-health-benefits-of-beer

https://www.active.com/nutrition/articles/10-health-benefits-of-beer

https://www.preberite.si/8-razlogov-zakaj-sportniki-pijejo-pivo/

https://www.dnevnik.si/1042658102

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena.

Dodaj komentar