Razvoj pivovarne se ne zgodi čez noč. Maja in Denis sta že od nekaj navdušenca nad okusi in v njih uživata. Znanje sta še dodatno izpopolnila med študijem živilske tehnologije, nad katerim sta se navdušila skozi odraščanje v neokrnjeni vinorodni belokranjski naravi. Denis je tako odraščal z veliko vinsko kletjo “pod hišo” in zato je bil študij v tej smeri smiselna odločitev. Spoznala sta se z Majo, oba diplomirala na temo vinarstva in začela skupaj razmišljati o prihodnosti.
RAZVOJ PIVOVARNE
RAZVOJ PIVOVARNE
Razvoj pivovarne se ne zgodi čez noč. Maja in Denis sta že od nekaj navdušenca nad okusi in v njih uživata. Znanje sta še dodatno izpopolnila med študijem živilske tehnologije, nad katerim sta se navdušila skozi odraščanje v neokrnjeni vinorodni belokranjski naravi. Denis je tako odraščal z veliko vinsko kletjo “pod hišo” in zato je bil študij v tej smeri smiselna odločitev. Spoznala sta se z Majo, oba diplomirala na temo vinarstva in začela skupaj razmišljati o prihodnosti.
V Beli krajini je veliko vinarjev z odličnimi vini in dolgoletno tradicijo. Kapacitete so rasle, zaradi zasičenega vinskega trga pa so hoteli ustvariti še en nov, drugačen produkt. In začeli so eksperimentirati s pivom in razvijati pivovarno.
Še dodatna spodbuda za ustvarjanje piva in razvoj pivovarne je bilo tesno sodelovanje z družinskim podjetjem Mithraeum. To je ravno pričelo z izdelovanjem pivovarske opreme. Tako so vzajemno lahko preizkušali delovanje nove opreme, Denis in Maja pa sta z veseljem v njih varila novo pivo. To je bogatilo oba podjetja, ki sta se sovzajemno razvijala.
“Naša zgodba izhaja iz vinarstva, kjer vedno iščeš harmonijo v okusih. Da bo harmonično, da bo gladko, da ne bo kislo, da ne bo izstopal alkohol. In iz tega smo tudi mi izhajali pri ustvarjanju piva. Nikoli nismo izbrali in naredili pivo, ampak smo se posvetili okusu in potem določili stil piva.”
– Maja
TRDO DELO JE OMOGOČILO RAST
Pivo je bilo prvotno mišljeno kot dodaten produkt zraven vina, vsako leto kasneje so proizvedli več piva in vse manj vina. S pivovarstvom so se pričeli ukvarjati tako, da so varili pivo za druge pivovarne in naročnike, za preživetje, saj niso imeli količinsko dovolj za lastno prodajo.
TRDO DELO JE OMOGOČILO RAST
Pivo je bilo prvotno mišljeno kot dodaten produkt zraven vina, vsako leto kasneje so proizvedli več piva in vse manj vina. S pivovarstvom so se pričeli ukvarjati tako, da so varili pivo za druge pivovarne in naročnike, za preživetje, saj niso imeli količinsko dovolj za lastno prodajo.
V procesu ustvarjanja piva za druge, nenehnega učenja na napakah in nesebičnosti deljenja znanja z ostalimi pivovarji, sta Maja in Denis veliko prispevala h craft sceni v Sloveniji kot jo poznamo danes.
Trdo delo je tako omogočilo rast podjetja in možnost samooskrbe samo s pivom, česar veliko malim craft pivovarnam ni uspelo. In v 11 letih sta prišla do tega, da so sedaj samo še pivovarna in ne več vinska klet.
KAKOVOST IN ŠIRINA OKUSOV
Maja in Denis sta ustvarila več kot 20 različnih okusov piva – od preprostih lagerjev, do zahtevnega Maximusa z 9% alkohola, norih kombinacij s krompirjem, fižolom, kostanjem in še in še. Njuno vodilo je bila vedno kakovost in širina okusov.
KAKOVOST IN ŠIRINA OKUSOV
Maja in Denis sta ustvarila več kot 20 različnih okusov piva – od preprostih lagerjev, do zahtevnega Maximusa z 9% alkohola, norih kombinacij s krompirjem, fižolom, kostanjem in še in še. Njuno vodilo je bila vedno kakovost in širina okusov.
“Ni nas bilo strah izzivov. Tudi, ko je kdo rekel, da ne gre, smo naredili samo zato, da smo dokazali, da se lahko.”
– Denis
In dokazala sta, da se da. Prva sta naredila cider iz sliv, pa brezglutensko pivo iz ajde, katere priprava je bila zelo zahtevna. In še vedno iščeta nove izzive in izpopolnjujeta okuse piv.
Naložbo – izdelavo spletne strani – sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko vavčerja za digitalni marketing.