Ali se pivo sploh degustira, se boste sedaj vprašali? Mar ni pivo pijača za odžejanje? Pivo kot najstarejša in najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu je izredno zanimivo, saj vsebuje veliko življenjsko pomembnih vitaminov in mineralov, predvsem vitaminov B skupine. 

Posebej veliko se jih nahaja v nefiltriranem pivu, saj prav razpadle kvasovke poskrbijo za to, da se ti vitamini nahajajo v usedlini steklenice piva. Ustrezna degustacija piva pa vam razkrije vse skrivnosti vrhunskega piva.

Degustacija piva se začne pri osnovah. / Foto: Jan Kocjan

Kako razlikujemo piva?

 

Pivo delimo v 3 skupine glede na to, katere kvasovke uporabimo, in sicer poznamo:

 

LAGER piva: to so piva spodnjega vrenja, kjer se za alkoholno vrenje uporabijo posebne lager kvasovke, ki si prilagojene na nizke temperature. Alkoholno vrenje piva poteka pri temperaturi 5-13 st.C. Pivo fermentira nekoliko dlje zaradi nizkih temperatur in prav zato je potrebno tudi, da pivo po fermentaciji še nekaj časa odleži v tankih. Od tod tudi ime lager ali ležak po slovensko.

Tako Laško kot Union sta oba ležaka. Najbolj znani stili so pilsner, svetli lager, temni lager, bock, nemški Marzen….

 

ALE piva: so to piva zgornjega vrenja, kjer se za fermentacijo uporabijo ale kvasovke, ki pa so prilagojene na višje temperature. Fermentacija poteka običajno krajši čas pri temperaturah med 20-22 stC. Zaradi hitrejše fermentacije in višjih temperatur se kot stranski produkt pri tem sproščajo estri, kar vpliva na veliko bolj izrazite sadne arome takšnih piv. 

Kraft pivovarne večinoma proizvajajo ale piva zaradi bolj izrazitih okusov in arom. Najbolj znani stili te skupine so pale ale, india pale ale (IPA), porter, stout, red ale, amber ale….

 

KISLA piva: nastanejo z dodajanjem različnih kultur (bakterij) v pivo. Običajno gre za izbrane seve mlečnokislinskih bakterij, ki sladkorje v pivini pretvarjajo v kisle produkte. Takšna piva so naravno kisla. Najbolj znana med njimi so belgijska lambic piva.

Tako razvrstimo piva ob degustaciji v naši pivovarni. Od najlažjega do najtežjega. Velikokrat slišimo od naših gostov, da si tako najlažje zapomnijo različne vrste piva. / Foto: Jan Kocjan

Kako pripravimo piva na degustiranje?

 

Če imamo pred sabo torej paleto različnih stilov piva je prva stvar, ki jo moramo narediti, da piva sortiramo in pripravimo pravi vrstni red. Tako kot pri vinu tudi tukaj pričnemo z lažjimi in nežnejšimi okusi, prav tako naj bodo nizko alkoholna piva na začetku.

 

Vedno pričnemo torej z lahkotnimi svetlimi lagerji ali pale ale-i. Na sredino nato umestimo piva z večjo grenkobo in višjo barvo, saj imajo takšna piva tudi bolj intenziven okus. Piva istih stilov razvrstimo tako, da so stopnjevana po alkoholni stopnji – višja je, bolj na konec vrstnega reda gre pivo. Temna piva uvrstimo na konec, sploh piva višje alkoholne stopnje in močnejšega karakterja, kot je npr.stout.

 

Druga pomembna stvar preden se lotimo degustiranja je, da imamo vedno čist kozarec. Najbolje je, da ga pred vsakim vzorcem piva splaknemo s hladno vodo. Na ta način se znebimo morebitnih ostankov čistila, ki negativno vplivajo na arome in okus. Čist kozarec je zelo pomemben tudi zaradi same obstojnost pene.

O našem pionirskem delu in degustacijah kraft piva pogosto predavamo tudi na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. / Foto: Osebni arhiv Pivovarne Vizir

Piva različnih stilov degustiramo tudi pri različnih temperaturah. Temperatura postrežbe je izredno pomembna, saj močno vpliva na sproščanje arom in okusov.

– Lager piva je najbolje postreči pri temperaturi med 6 in 9 st.C, saj so močno ohlajena najboljša.

– Lahkotni ale-i pridejo najbolj do izraza pri temperaturi 7-11 st.C. Piva močnejšega karakterja postrežemo pri nekoliko višjih temperaturah, da lahko zaznamo vso pestrost okusov in arom. Priporočena temperatura močnejših ale-ov je tako okoli 13 st.C.

– Stili piva kot so barley wine, piva starana v sodih ali zorjena piva pa postrežemo celo pri sobnih temperaturi, podobno kot viski ali konjak. Le tako bomo lahko občutili celotno paleto okusov in vonjav, ki nam jih ti stili ponujajo.

Najpomembneje pa je, da se imamo ob degustaciji piva dobro in uživamo ob kakovostni kapljici. Na fotografiji je ujet trenutek na degustaciji, ko so nas obiskali člani Kluba Belokranjskih študentov. Velik del našega poslanstva je namreč, da o kraft pivu osveščamo tako mlade kot starejše in širimo kulturo pitja piva. / Foto: Jan Kocjan

5 korakov pravilnega degustiranja piva

 

Prišli smo do tega, da lahko pivo sedaj tudi pravilno degustiramo in raziščemo svet okusov in vonjav te super pijače. Pivo natočimo v čist, z vodo splahnjen kozarec in se lotimo degustiranja po spodaj navedenih korakih.

 

  1. Ocena izgleda in na kratko povonjamo: kozarec prinesemo k nosu in na kratko in nežno povonjamo. Osredotočimo se tudi na barvo piva in bistrost. Barva piva nam veliko pove o tem kakšnega okusa bo pivo. Svetla piva so na okus bolj nežna, medtem kot amber ali bakrena barva že nakazujejo na to, da bo pivo bolj karamelnega okusa. Popolnoma temna barva piva bo spominjala na kavo, pražene lešnike in temno čokolado.
  2. Zavrtimo pivo v kozarcu: pivo zavrtimo na malce drugačen način kot vino in sicer kozarec z dlanjo ene roke pokrijemo, z drugo roko pa ga nežno zavrtimo. Ob tem se sprostijo še dodatne arome. Nato roko odmaknemo in pivo povonjamo bolj močno.
  3. Naredimo majhen požirek in zadržimo pivo v ustih nekaj sekund: pivo ne pogoltnemo takoj, ampak poskusimo požirek razžvrkljati po ustih, da prepoznamo različno paleto okusov. Tukaj bomo že okusili vse kar se nahaja v pivu – nežne biskvitne note, note karamele, čokolade itd.
  4. Naredimo večji požirek in pivo tudi pogoltnemo. Ko pivo pogoltnemo naše brbončice zaznajo tudi grenkobo, saj se receptorji za to nahajajo čisto na korenu jezika. Sedaj bomo začutili kako grenko je pivo. Pri stilih kot je IPA je grenkoba bolj izrazita in tudi traja nekaj časa.
  5. Uživaj v pivu! Degustiranje je za nami, sedaj pa je čas, da si s pivom dopolnite kozarec do vrha in uživate v okusu. Ne pozabite na primerno količino pene, ki naj bo vedno za dober prst debela, da pivo v kozarcu tudi lepo izgleda.

 

Na zdravje!

 


Maja Imširović, univ.dipl.ing.zivil.tehnol. in prva uradna kraft pivovarka z opravljeno 2. stopnjo degustatorke piva

DEGUSTACIJE V PIVOVARNI VIZIR

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena.

Dodaj komentar