Vino in pivo? 

Verjetno niste vedeli, da je blagovna znamka Vizir povezana tudi z vinom?

 

Kot marsikje v Beli krajini, je bila tudi naša družinska tradicija vinogradništvo* in pridelava vina za svoje lastne potrebe. Majhna zidanica na pobočjih belokranjskih gričev ter vsakodnevno delo v vinogradu so bili čisto običajno preživeti popoldnevi preteklih generacij belokranjcev.

 

Le da to ni bilo nekaj, v čemer se bi tudi midva lahko našla. Našo vinarsko tradicijo sva raje nadaljevala bolj strokovno in se tako posvetila kletarjenju in ustvarjanju harmonij, vinogradništvo pa prepustila tistim, ki se s tem ukvarjajo že desetletja.

 

Tako sva po študiju živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti našo družinsko vinsko klet razširila v veliki meri in eksperimentirala z znanjem, ki sva ga pridobila na fakulteti. Denis je bil vedno zelo tehnično podkovan, zato je njegova diplomska naloga tudi raziskovala vpliv različnih stiskalnic grozdja na kakovost vina. Maja pa sem se našla bolj v senzoriki. Tako sem svojo diplomsko nalogo posvetila Modri frankinji in vplivu biološkega razlika na kakovost tega rdečega vina, prepoznavne sorte Bele krajine.

Vodili smo celo vinski laboratorij!

 

Svoje znanje sva srčno delila z vsemi, ki so naju želeli poslušati. V okviru Društva vinogradnikov Črnomelj sva kar nekaj let vodila tudi vinski laboratorij. Tam sva dan za dnem nabirala izkušnje, ki so nama zelo prav prišle kasneje tudi na pivovarskem področju.

Tekom prvih let sva postala tudi degustatorja vina ter se vključila v ocenjevanja vina za prireditve kot je Martinovanje v Beli krajini in ostala tekmovanja. Organizacija tega ocenjevanja je kasneje postalo tudi Denisova dolžnost, ki jo je prevzel kot eden izmed vodilnih članov Društva vinogradnikov Črnomelj.

 

Kaj kmalu pa nama je postala jasno, da želiva v življenju početi še kaj drugega, zato sva svoje področje razširila še na pivo in tako leta 2008 ustanovila prvo kraft pivovarno v Sloveniji.

 

Sprva zelo majhna in lokalno usmerjena pivovarna je v zadnjih letih postala prepoznavna blagovna znamka s pečatom premium segmenta. Vesela sva, da najina ekipa vodi pivovarno s širši svet, saj je s svojimi izdelki prebijamo tudi na tuje trge.

.
.
.
.
.
.

*Tradicija vinogradništva v Beli krajini seže stoletja nazaj in predstavlja pomemben del kulturne dediščine tega območja. Ima bogato zgodovino in izjemno pomembno vlogo v gospodarskem, družbenem in turističnem smislu. Območje Bele krajine se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije. Ponaša se s primernimi podnebnimi pogoji za pridelavo kakovostnih vin. Topla in sončna klima ter bogata ilovnata tla ustvarjajo idealne pogoje za rast vinske trte. Nič čudnega, da tukaj poteka tudi največji vinski festival v Sloveniji VINSKA VIGRED v Metliki, kjer svoje mesto vedno najde tudi naša pivovarna. 😉

NAKUP PIVA

Pa na zdravje!

Maja Imširović, univ.dipl.ing.živil.tehnol., vodja Pivovarne Vizir, prva uradna kraft pivovarka in degustatorka piva v Sloveniji

Dodaj odgovor